Det kan du opleve i 2024, når den totale rute står færdig

Lydvandring i komponistens fodspor fra Odense til Faaborg

Komponisten Carl Nielsen levede fra 1865-1931. Han blev født i Sortelung i udkanten af Nr. Lyndelse på Midtfyn og var søn af en spillemand. Lydvandringen følger de selvsamme ruter, som Carl traskede ad i hælene på sin far, når de med violinerne på ryggen gik på spillejobs – lige fra dansefester i Hunderupskoven i Odense til barnedåbsfest i Kaleko ved Faaborg.

Med afsæt i Carls humoristiske og poetiske bog ”Min fynske Barndom” samt brevudvekslinger og dagbogsnoter skaber vi 40 lydværker, du kan opleve punktvis på en 110 km lang vandringstur ad fynske trampestier og små landeveje. Imellem de 40 lyttespots er der plads til ro,  eftertænksomhed og pauser i markskellet under trækronerne til at opdage dyre- og insektliv imellem Djævelsbid, Rejnfan, Skt. Hansurt eller Pindsvindeknop. 

På ruten passerer lydvandrerne kroer, shelters, gårdbutikker og små lokale spisesteder. På den måde kan caminovandrerne selv vælge om de vil gå et par timer, eller over flere dage.

Lydvandringen produceres i etaper

Lydvandringen produceres i etaper.
Den samlede rute er planlagt til at stå færdig sensommeren 2024. Men foreløbig har du mulighed for at få en lille smagsprøve på de første 5 km, som foregår i Odense Centrums hyggelige stræder og gader, hvor Carl arbejdede som regimentsmusiker fra han var 14-18 år. Det var her han tog de første skridt som komponist og modnedes som menneske.


På jagt efter den fynske klang

Carl Nielsens Camino produceres af foreningen Nordic Performance Art og er et projekt som kunstner og komponist Tine Louise Kortermand har initieret. Langs hele vandringsruten involveres lokalsamfundene, som bliver  medfortællere af Carls historie. Fra og med juni 2023 og frem til marts 2024 indsamler komponisten Tine Louise Kortermand lokale fortællinger, som kommer til at indgå i de 40 lydværker. Brudstykker af Carl Nielsens verdenskendte melodier blandes med poetiske hverdagsfortællinger, indhentet gennem workshops med fynske beboere, og indtalt af lokale børn, voksne og fagfolk.

Hvilken oplevelse har du i vente?

Carl var selv en brandgod fortæller. I erindringsbogen “Min fynske Barndom” udfolder Carl Nielsen det fynske persongalleri, som han voksede op sammen med, lige så klangfuldt og farverigt, som når han skrev sine symfonier. Lydvandringen bliver en mosaik af fynske stemmer; Camilla, Morten, Hjalte, Liva, Vigga, Jesper … er nogle af de mange fynboere du møder under lydvandringen. De guider dig imens de også beretter om deres egen lille fortælling, der flettes ind i Carls fortælling; “Det her er mit kvarter. Her boede Carl lige på hjørnet … gå til højre her … pas på letbanen … Lad mig vise dig en smutvej … gennem skoven … hør min historie!” Det er underfundige hverdagsfortællinger, der er med til at perspektivere Carl Nielsens liv og virke.


En kunstnerisk fortælling
I hovedtelefonerne møder du en helt ny verden, for Carl Nielsens Camino er ikke en lineær fortælling om Carl, men en kunstnerisk fortælling. Carls smukke melodier er rygraden i fortællingen, hvorfra der udfolder sig en symfoni af nutidige fynske stemmer; lige fra landmanden, historikeren, klaverstemmeren til skolepigen. Lad dig flyde med ind i lyduniverset – mellem skiftende tider … Carls fortid og vores nutid. Og under de lange naturstrækninger, når du forlader byerne, kan du tage hovedtelefonerne af og lytte til den natur, som Carl selv hentede inspiration i til hans musik.


Caminoen er inddelt i 12 overskuelige ruter

110 km lydvandring lyder af meget, men Caminoen er delt op i 12 overskuelige ruter. Du kan vælge både at gå korte ture eller hele lydvandringen over flere dage. Hvis du vil have hele oplevelsen med, så tag ruterne i rækkefølge … fra 1-12.


Overnatningsmuligheder undervejs

Ruterne ligger som perler på en snor og er tilrettelagt således, at der er mulighed for overnatning (shelter, airbnb, kroer mm) i starten og slutningen af hver rute. Det er en god idé at bestille overnatning på forhånd. 


Rutekort i app’en

Du kan følge vejvisningskortet i app’en og pilene på pælene undervejs. Og når du ser hovedtelefon-ikonet på en pæl er der en lyttepost.


Læs om de 12 ruter inden du går

Der er stor variation i de 12 ruter.
Under hver rute er der kort og præcis info om, hvad du kan forvente at opleve netop på den strækning. Der kan være ting du skal være specielt opmærksom på; sumpet natur, jagttider, toilet- og indkøbsforhold, overnatning, transport- og parkeringsforhold samt tips, tricks og gode råd.


Aldersgruppe

Carl Nilesens Camino egner sig til alle som elsker musik, natur og gode fortællinger og som har brug for at komme ned i tempo. Det handler ikke om at gå stærkt, men om at give sig god tid til at lytte og opdage den natur du inviteres ind i. Er du i stand til at gå et sted mellem 5-17 km pr dag, så er Carl Nielsens Camino måske noget for dig?


Regler for respektfuld naturvandring

Der er en masse lokale, som har været så søde at give os lov til at gå gennem deres marker og skove.
Regler for respektfuld naturvandring er beskrevet i menulinjen i øverste højre hjørne i appen. Læs dem inden du tager afsted.


Ting du har brug for

Tag vandrestøvler, let siddepude, vand, snacks og toiletpapir med. Toiletter findes med ca 1 times mellemrum. Som regel ved de kirker du passerer undervejs. Og husk dine hovedtelefoner så får du den bedste lydoplevelse, når du skal lytte til vores mange nyfortolkninger af Carl Nielsens smukke melodier og musik. Inden du går så husk at lade din mobiltelefon og powerbank op. (Vandrekortet findes nemlig kun i app’en). Langs hele ruten er der mulighed for at overnatte både  i shelters, på kroer eller airbnb. Du kan også bare tage en rute af gangen, når det passer dig … hvis du ellers kan vente med at tage næste kapitel af Carls liv. 


Carl på dansk

Carl Nielsens Camino udkommer på dansk. Og henvender sig primært til danske og nordisktalende kultur- og naturturister. Lydvandringen findes som en app, du kan downloade til din egen telefon. Lydvandringen er gratis takket være fondene.

De 12 rutebeskrivelser bliver tilgængelige på dette site samtidigt med åbningen af den total rute på de 110 km.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få direkte besked, når vi indvier alle 12 ruter.