Det kan du opleve i 2024, når den totale rute står færdig

Lydvandring i komponistens fodspor fra Odense til Faaborg

Komponisten Carl Nielsen levede fra 1865-1931. Han blev født i Sortelung i udkanten af Nr. Lyndelse på Midtfyn og var søn af en spillemand. Lydvandringen følger de selvsamme ruter, som Carl traskede ad i hælene på sin far, når de med violinerne på ryggen gik på spillejobs – lige fra dansefester i Hunderupskoven i Odense til barnedåbsfest i Kaleko ved Faaborg.

Med afsæt i Carls humoristiske og poetiske bog ”Min fynske Barndom” samt brevudvekslinger og dagbogsnoter kan du opleve lytteposter punktvis langs de 120 km, som går ad fynske trampestier og små landeveje. Imellem lyttesposterne er der plads til ro,  eftertænksomhed og pauser i markskellet under trækronerne til at opdage dyre- og insektliv imellem Djævelsbid, Rejnfan, Skt. Hansurt eller Pindsvindeknop. 

På ruten passerer lydvandrerne kroer, shelters, gårdbutikker og små lokale spisesteder. På den måde kan caminovandrerne selv vælge om de vil gå et par timer, eller over flere dage.

PÅ JAGT EFTER DEN FYNSKE KLANG

Musikken i lydfortællingen

Lydvandringen kommer vidt omkring i komponistens bagkatalog. I forbindelse med Carl Nielsens Camino har en lang række kunstnere fortolket 34 kompositioner og sange af Carl. De nye, overraskende fortolkninger er direkte inspireret af dramaturgien og stedsspecifikke naturoplevelser undervejs på ruten. Du kan få det fulde overblik over såvel værker som kunstnere under hver rute på hjemmesiden.

 


Lytteoplevelsen

Der er stor variation i lytteoplevelserne på de 12 ruter. Til tider er fortællingen fortættet, især de steder, hvor der har været mange skelsættende hændelser i Carls liv. Fx i Odense by, hvor der er fortælling og musik på de første 4 km. Andre gange kan du tage høretelefonerne helt af og i flere kilometer i træk koncentrere dig om naturen og selve vandreoplevelsen. Carl Nielsens Camino er en lydvandring, som er nøje komponeret alt efter, hvor du befinder dig i landskabet og hvilken fortælling, der skal lægges op til. På den måde er Carl Nielsens Camino overraskende, foranderlig og uforudsigelig – præcis som Carl selv.


Ophavskvinderne bag Carl Nielsens Camino

Tine Louise Kortermand er uddannet fra Det Fynske Kunstakademi og medlem af Dansk Komponistforening. Hun har igennem 25 år arbejdet med at inddrage folkets stemme i sine mange kunst- og lydværker. Kortermand mener, at alle mennesker har en vigtig sætning inde i sig. Derfor optager hun ofte folks historier og stemmer for at skabe deres fortællinger om til et sanseligt musikalsk udtryk. 

Ida-Marie Vorre er cand.mag. i musik fra Aalborg Universitet. Siden 2006 ansat som museumsinspektør ved Museum Odense med fagligt ansvar for Carl Nielsen Museet i Odense og Carl Nielsens Barndomshjem i Nr.. Lyndelse. Ansvarsområdet dækker også billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsens liv og værk. Vorre har en særlig interesse for at bruge musik og fortællinger til at skabe begejstring og fællesskab.


Carls Venner og lokale medskabere

Carl Nielsens Camino er blevet til i samarbejde med over 100 frivillige lokale medskabere: Carls venner. De lokale har delt deres personlige historier, som på forunderlig vis sætter nyt perspektiv på Carls liv. Lodsejere har vist særlige steder og stier i deres lokalområde, hvor man ellers ikke lige ville lægge vejen forbi. Andre har strikket hvide klude og hæklet røde kanter, og bidraget med praktisk hjælp undervejs i hele tilblivelsesprocessen. Carls venner er vigtige medambassadører. For det er et væsentligt succeskriterium at sikre et stærkt lokalt ejerskab til lydvandringen fra dens tilblivelse til dens videre liv efter åbningen.


At smelte sammen med det fynske landskab

Den fynske natur var både Carls legeplads og arbejdsplads. Når han bevægede sig rundt som gåsedreng, kodriver, spillemand med sin far, eller når han gik ærinder med sin mor, så foregik det ofte til fods. Carl var tæt på mudder og pløre, sol og vind, tåge og snestorm, og på den måde voksede den fynske natur ind i kroppen på Carl. Og ligesom Carl blev formet af Fyn, bliver Caminovandrerne det også, når de følger i Carls fodspor. Carl Nielsens Camino er en lydvandring, der ret præcist følger de samme steder, Carl selv har trasket med violinen på ryggen.


Historisk og kulturel kontekst

Carl Nielsen er født og opvokset på Fyn, men han var langt fra en dreng med hø i træskoene. Han var hele sit liv drevet af nysgerrighed og udforskningstrang både musikalsk og menneskeligt. Han læste masser af litteratur: digte, Platon, Bibelen, tidens nye tanker … alt, hvad der gav åndelig føde. Hans brevudvekslinger vidner om en bred omgangskreds på tværs af de kunstneriske geNr.er, og han var altid på jagt efter nye muligheder i sin egen kunstneriske karriere, både indenlands og udenlands, hvor han ofte havde sin gang blandt samtidige kunstnere. Desuden var hans hustru billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen også en stor medspiller i Carls liv. De levede i et moderne ægteskab, hvor de brugte hinanden som sparringspartnere i kunsten og musikken såvel som i hverdagslivet. 

Vandringen er udfordrende, men også lærerig og underholdende. Lydfortællingerne åbner op for refleksion og samtaler på de lange stræk, når du tager hovedtelefonerne af. På Carl Nielsens Camino kommer du til at genopdage din egen kulturelle arv, når du finder ud af, at du rent faktisk kender en stor del af hans sange, som du kommer til at høre undervejs på de 120 km. 


På jagt efter den fynske klang

Carl Nielsens Camino produceres af foreningen Nordic Performance Art og er et projekt som kunstner og komponist Tine Louise Kortermand har initieret sammen med Ida-Marie Vorre. Langs hele vandringsruten involveres lokalsamfundene, som bliver medfortællere af Carls historie. Fra og med juni 2023 og frem til marts 2024 indsamler komponisten Tine Louise Kortermand lokale fortællinger, som kommer til at indgå i lydværkerne man kan høre imens man vandrer. Brudstykker af Carl Nielsens verdenskendte melodier blandes med poetiske hverdagsfortællinger, som Kortermand har indhentet gennem workshops med fynske beboere, og indtalt af lokale børn, voksne og fagfolk.

Hvilken oplevelse har du i vente?

Carl var selv en brandgod fortæller. I erindringsbogen “Min fynske Barndom” udfolder Carl Nielsen det fynske persongalleri, som han voksede op sammen med, lige så klangfuldt og farverigt, som når han skrev sine symfonier. Lydvandringen bliver en mosaik af fynske stemmer; Camilla, Morten, Hjalte, Liva, Vigga, Jesper … er nogle af de mange fynboere du møder under lydvandringen. De guider dig imens de også beretter om deres egne små fortællinger, som umærkeligt flettes ind i Carls fortælling; “Det her er mit kvarter. Her boede Carl lige på hjørnet overfor mit hus … gå til højre her … pas på letbanen … Lad mig vise dig en smutvej … gennem skoven … hør min historie!” Det er underfundige hverdagsfortællinger, der er med til at perspektivere Carl Nielsens liv og virke.

En kunstnerisk fortælling

I hovedtelefonerne møder du en helt ny verden, for Carl Nielsens Camino er ikke en lineær fortælling om Carl, men en kunstnerisk fortælling. Carls smukke melodier er rygraden i fortællingen, hvorfra der udfolder sig en symfoni af nutidige fynske stemmer; lige fra landmanden, historikeren, klaverstemmeren til skolepigen. Lad dig flyde med ind i lyduniverset – mellem skiftende tider … Carls fortid og vores nutid. Og under de lange naturstrækninger, når du forlader byerne, kan du tage hovedtelefonerne af og lytte til den natur, som Carl selv hentede inspiration i til hans musik.

Caminoen er inddelt i 12 overskuelige ruter

120 km lydvandring lyder af meget, men Caminoen er delt op i 12 overskuelige ruter. Du kan vælge både at gå korte ture eller hele lydvandringen over flere dage. Hvis du vil have hele oplevelsen med, så tag ruterne i rækkefølge … fra 1-12.   

Hver rute har et hovedtema, der griber fat i et bestemt kapitel af Carls liv. Det er først, når du har gået alle 12 ruter, at du får den fulde forståelse af Carls liv.

 

Overnatningsmuligheder undervejs

Ruterne ligger som perler på en snor og er tilrettelagt således, at der er mulighed for overnatning (shelter, airbnb, kroer mm) i starten og slutningen af hver rute. Det er en god idé at bestille overnatning på forhånd.

Rutekort i app’en

Du kan følge vejvisningskortet i app’en og pilene på pælene undervejs. Og når du ser hovedtelefon-ikonet på en pæl er der en lyttepost.

Læs om de 12 ruter inden du går

Der er stor variation i de 12 ruter. Under hver rute er der kort og præcis info om, hvad du kan forvente at opleve netop på den strækning. Der kan være ting du skal være specielt opmærksom på; sumpet natur, jagttider, toilet- og indkøbsforhold, overnatning, transport- og parkeringsforhold samt tips, tricks og gode råd.
 

Aldersgruppe

Carl Nilesens Camino egner sig til alle som elsker musik, natur og gode fortællinger og som har brug for at komme ned i tempo. Det handler ikke om at gå stærkt, men om at give sig god tid til at lytte og opdage den natur du inviteres ind i. Er du i stand til at gå et sted mellem 5-16 km pr dag, så er Carl Nielsens Camino måske noget for dig?
 

Carl på dansk

Carl Nielsens Camino udkommer på dansk. Og henvender sig primært til danske og nordisktalende kultur- og naturturister. Uanset om du er en lokal beboer, turist, musikentusiast eller blot nysgerrig på at lære mere om Carl Nielsen, vil denne oplevelse berige din forståelse af hans liv og hans værker. Lydvandringen findes som en app, du kan downloade til din egen telefon. Lydvandringen er gratis takket være fondene.

Regler for respektfuld naturvandring

Der er en masse lokale, som har været så søde at give os lov til at gå gennem deres marker og skove. Regler for respektfuld naturvandring er beskrevet i menulinjen i øverste højre hjørne i appen. Læs dem inden du tager afsted.

Ting du har brug for

Tag vandrestøvler, let siddepude, vand, snacks og toiletpapir med. Toiletter findes med ca 1 times mellemrum. Som regel ved de kirker du passerer undervejs. Og husk dine hovedtelefoner så får du den bedste lydoplevelse, når du skal lytte til vores mange nyfortolkninger af Carl Nielsens smukke melodier og musik. Inden du går så husk at lade din mobiltelefon og powerbank op. (Vandrekortet findes nemlig kun i app’en). Langs hele ruten er der mulighed for at overnatte både  i shelters, på kroer eller airbnb. Du kan også bare tage en rute af gangen, når det passer dig … hvis du ellers kan vente med at tage næste kapitel af Carls liv.  De 12 rutebeskrivelser bliver tilgængelige på dette site samtidigt med åbningen af den total rute på de 120 km.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få direkte besked, når vi indvier alle 12 ruter.