RUTE 1

FRA LAND TIL BY

Odense Centrum

Komponisten Carl Nielsen levede fra 1865-1931. Han blev født i Sortelung i udkanten af Nr. Lyndelse på Midtfyn og var søn af en spillemand. Carl arbejdede og levede som regimentsmusiker fra han var 14-18 år inde i Odense. Han flyttede ind til Odense i 1879, hvor byen var i eksplosiv udvikling. Fabrikker og nye bykvarterer sprang op overalt. Det var her han tog de første skridt som komponist, modnedes som menneske og oplevede sin første store kærlighed i ‘Comediehuuset’.

HVAD KAN DU FORVENTE AT OPLEVE?

Caminoen er delt op i 12 ruter. Rute 1 skal tages som en slentretur, hvor du kommer helt ned i gear. De første 10 minutter foregår på den runde bænk foran det vældige egetræ. Når du går … eller sidder på byens bænke og lytter, så tag dig tid til at nyde byens liv; skyggespillet fra træerne, folk der passerer forbi, duerne på byens tage. De små pudsige detaljer over dørene på de gamle huse i Overgade (Odenses ældste gade). Til dig, som elsker at vandre i et raskt tempo er der en bonustur på 3 km langs Odense Å ud til Fruens Bøge.

Carl beskrev de mennesker han voksede op sammen med på Fyn humoristisk og poetisk i sin erindringsbog. Lydvandringen er en symfoni af nutidige fynske stemmer; Camilla, Morten, Ida-Marie, Liva, Vigga, Jesper … er nogle af de mange fynboere, som du møder under lydvandringen. De er medfortællere og guider dig; “Rejs dig fra bænken. Kom nu går vi videre. Det her er mit kvarter … gå til højre her … pas på letbanen … Lad mig vise dig en smutvej … gennem eventyrhaven … hør min historie!” Det er underfundige hverdagsfortællinger, som er med til at perspektivere Carl Nielsens liv og virke.

PRAKTISK


STARTSTED – RUTE 1:

Claus Bergs Gade 11
5000 Odense C

Takket være fondene er lydvandringen ganske gratis. RUTE 1 starter ved den runde bænk foran Odeon og Carl Nielsen Museet. Inden du ankommer til startstedet anbefaler vi, at du downloader app’en til din telefon. Husk! Fuldt opladt mobiltelefon, hovedtelefoner samt en bolle og flaske vand til pausen på bænken i Eventyrhaven.

Ludwig introducerer rute 1:

Hvad skal du være opmærksom på på rute 1. 

 

Gå hele Caminoen eller bare et loop?
Carl Nielsens Camino er delt op i 12 ruter. Rute 1 kan gås som et loop, således at du starter og stopper samme sted.


BONUSTUR PÅ RUTE 1
(3 km)
Svung i skørterne

Er du én af dem som elsker at vandre i et raskt tempo så tag bonusoplevelsen med på 3 km ud langs Odense Å. Forenden af ruten er der en skøn fortælling om forlystelseslivet i skoven på Carls tid. Carls far har i hans lille lommebog noteret hele 27 spillejobs i Hunderupskoven. På bonusturen kan du opleve svung i skørterne.


NB! Officiel åbning 1. september 2024.
Vi har haft testvandringer på RUTE 1. Ruten er i vinterperioden taget ned og relanceres i forbindelse med åbningen af alle 110 km 1. september 2024.

Når hele lydvandringen på de 110 km står færdig i sensommeren 2024 kan du også vælge at tage de næste ruter i forlængelse af rute 1.  De 12 ruter ligger som perler på en snor og der er stor variation i de 12 ruter. Læs mere her


Parkering/transport:

Der er en stor parkeringskælder lige under ODEON. Og hvis du er med tog, så ligger banegården tæt på.


Parkering/transport retur
(Efter bonusvandring):

Hvis du tager bonusturen med er der forskellige sjove måder at komme retur til Odense på. Fx med Åfarten på Odense Å eller med Veteranlokomotivet fra Fruens Bøge til Odense. (Se deres hjemmesider for tider/datoer).


Rutekort og app
Når du har downloadet app’en på din telefon, bliver du guidet hele vejen på lydvandringen, b
åde af appens geolokation … af Camilla Scherning og alle de andre lokale, som du møder undervejs i lydfortællingen, så du behøver ikke gå med telefonen i hånden. Men skulle du blive i tvivl undervejs kan du altid sætte fortællingen på pause ll og tjekke vandrekortet forneden i appens menulinje. Kortet viser hvor langt du er nået på ruten og hvilken vej du skal gå.

HUSK! Når du krydser cykelstier, letbanen og veje med lydfortællingen i ørene så vær opmærksom. Cykelklokkelyden er en god indikator på at du skal være ekstra opmærksom 🙂

* Har du problemer med teknikken? Tryk her FAQ


Tank op inden du går! 

Vi anbefaler, at inden du går afsted smører eller køber en bolle og flaske vand, som du kan nyde på bænkene i Eventyrhaven. Husk at lade mobilbatteriet fuldt op og tag hovedtelefoner med.


Toilet, spisesteder og overnatning:

Offentlige toiletter findes i Carl Nielsen Museet eller på Odeon. I Odense er der masser af spændende indkøbsmuligheder, spisesteder og overnatninger; alt lige fra hostel til air b’n’b og hoteller. Tager du bonus-turen ud langs Odense Å kan du f.eks. spise en let frokost på Velodrom, som ligger i den gamle stationsbygning i Fruens Bøge. Og derefter tage toget (eller veteranlokomotivet) tilbage til Odense centrum. Der er også fin mulighed for at leje hytter eller campere på DCU-Camping Odense, hvis du vil fortsætte caminovandringen næste dag på RUTE 2.


Kort over ruten:

Når du har downloadet app’en til din telefon. Kan du se et detaljeret kort nederst i app’ens menulinje. 

UNDER DEN 5 KM LYDVANDRING PÅ RUTE 1 MØDER DU: 

Skuespiller:
Søren Ulrichs (Oplæsning fra Carls erindringsbog “Min fynske Barndom”).

Lokale stemmer:
Jakob Svinth Clausen (Landmand), Morten Birkely Ottendal (Landmand), Camilla Schjerning (Historiker ved Odense Bys Museer), Tine Louise Kortermand (Kunstner og komponist), Henrik Clement (Pianoteket/klaverstemmer), Jesper Buhl (Operasanger), Ida-Marie Vorre (Cand.mag. Museumsinspektør Carl Nielsen Museet), Peter Daniel Bang (MGK studerende/trompetist), Mona “Nuller” Voigt (Tingstedet/forpagter), Kristian Isager (Arkitekt), Niels Ryde (Musiker), Vigga og Liva Harboe Lorentzen (Pigerne fra Skt Knudsgade), Rico Feldfoss (Musiker og fotograf), Svend Arne Sørensen (Militærhistorisk Samling/Befalingsmand)

På “Rute 1” lytter du til disse kompositioner og sange af Carl Nielsen:
Jens Vejmand, Humoreske bagateller, Maskarade, Hun mig har glemt!, Som en rejselysten flåde, Romance for violin og klaver og Carl Nielsens 5. symfoni.

Musikere:
Lasse Helner, Palle Hjorth, Troels Skjærbæk, Jesper Buhl, Peter Sund, Rico Feldfoss, Peter Daniel Bang, Carl Nielsen og Tine Louise Kortermand.

Koncept, manuskript og instruktion:
Tine Louise Kortermand

Faglig sparring og co-writer:
Ida-Marie Vorre

Lyddesign; interviews og klip af lydværkerne:
Tine Louise Kortermand

Producer; indspilning, mix, mastering af Carl Nielsens musik:
Peter Sund/The Farm Music